WeLib – skolbiblioteket för det moderna lärandet
Våra kunder berättar
Engelsbrektsskolan
Att få tiden att räcka till – en utmaning i skolbiblioteket. Engelbrektsskolan, en skola som ligger uppe vid Vallhallavägen i Stockholm liknar ett slott. Efter en snabb Wikipedia-sökning ser jag att den ritades av arkitekterna [...]
Viktor Rydberg
Biblioteket som tar plats i skolan Att kliva in i skolbiblioteket på Viktor Rydberg vid Odenplan i Stockholm är lite som att gå in i en annan värld. Det höga taket skapar en känsla av [...]
Korrespondensgymnasiet
Ett digitalt bibliotek – ett självklart alternativ En av våra kunder är Korrespondensgymnasiet, som är ett distansgymnasium. Skolan har riksintag, vilket betyder att eleverna kan bedriva studier hos oss oavsett om de bor i Kiruna, Malmö eller vistas [...]
Vanliga frågor
Kan jag använda samma inloggning som jag använder för andra tjänster i skolan?
Ja, WeLib kan enkelt kopplas till den inloggningslösning som din skola valt. WeLib är det enda bibliotekssystemet som har stöd för inloggning via Skolfederation. Det innebär att du även kan nå tjänsten från skolans lärplattform utan att behöva logga in på nytt.
Kan jag som lärare söka och göra mina egna resurser lätta att hitta genom att märka upp dom utifrån läroplanen?
Ja, WeLib är det enda bibliotekssystemet där det är möjlighet att även märka upp resurser utifrån läroplanen för svensk grund- och gymnasieskola.
Min skola har redan tillgång till en bibliotekskatalog via stadsbiblioteket, kan jag använda WeLib som ingång till den?
Ja, I dom flesta svenska kommuner används Book-IT som bibliotekssystem. Det innebär att vi har skapat en bra integration mellan tjänsterna. Vi har även gjort motsvarande lösningar med koppling till bibliotekssystemet Sierra.
Vi har Google Classroom idag. Behöver vi verkligen ett bibliotekssystem då?
I kombination med en lärplattform, Google Suite eller Office 365 blir Welib samlingsplatsen för både fysiska prylar och digitala lärresurser. Struktur, uppmärkning och sökbarhet blir extra viktigt nu när vi jobbar alltmer digitalt. Genom att använda WeLib som ett nav för det material som ni ser som bra resurser, alldeles oavsett var dessa finns kan urvalet göras genom smarta verktyg för uppmärkning. Detta är en av grundtankarna med ett skolbibliotek.
Går det att lägga till film- och ljudresurser till WeLib?
Ja, WeLib kan fungera som er egen mediacentral med strömmande innehåll från t.ex. UR Access, Swedish film och E-böcker från ElibU.
Kan jag lägga till och låna ut skolans läroböcker, datorer och andra prylar?
Ja, allt som det går att klistra en streckkodsetikett på kan läggas in i WeLib och lånas ut precis som vanliga böcker. Genom att dela in fysiskt material i resurstyper kan materialet göras tillgängligt för olika användargrupper.
Vill du veta mer? Kontakta oss idag!
Vi finns här för att svara på alla dina frågor.
Prenumera även gärna på vårt nyhetsbrev för de senaste uppdateringarna i branschen.