WeLib

WeLib 2018-03-12T16:53:42+00:00

WeLib – skolbiblioteket för det moderna lärandet

Vi på Axiell tycker att alla i skolan har rätt till modernt, komplett skolbibliotekssystem med pedagogisk funktionalitet!

WeLib är en medieneutral samlingsplats för skolbibliotekets resurser och allt pedagogiskt material som finns lokalt på skolan. WeLib kan kortfattat beskrivas som ett socialt, tillgängligt skolbibliotek med fokus på lärande. Tjänsten har stort fokus på att hantera digitala resurser eftersom utbyggnaden av digitala verktyg är mycket stor inom den nordiska skolmarknaden.

Du har alltid tillgång till dina resurser och du kan jobba integrerat med de verktyg du redan använder, så som t.ex. Google Apps eller Office 365. Vi finns såklart med i Skolfederation för att förenkla inloggningen.

Sök, hitta och upptäck 

I WeLib görs både digitala och fysiska lärresurser från olika källor sökbara. Dina sökningar filtreras utifrån en pedagogisk utgångspunkt med årskurs, skolämne, nyckelord, ämnesområde, resurstyp och liknande klassificering som bas. I tjänsten klassificeras lärresurserna utifrån ett pedagogiskt perspektiv och språk.

Som lärare och bibliotekarie kan du koppla alla böcker till ämnesspecifika mål i kursplaner, detta ger både dig som lärare och dina elever en tydlig struktur och djupare förståelse för uppgifter.

MeLib – din personliga bokhylla 

I WeLib har alla sin egen personliga bokylla, sitt MeLib.

I MeLib hittar du som användare alla pågående aktiviteter och de resurser som du själv nyttjar eller valt att spara. E-böcker och ljudböcker kan läsas strömmande till datorn, mobilen eller plattan, där eleven även kan betygsätta, recensera och dela sina favoritböcker.

MeLib erbjuder en anpassningsbar profilsida där du kan lägga till t.ex. din egen  profilbild, fylla i dina intressen och kontaktinformation. Vissa delar av profilen kan hämtas in via det skoladministrativa systemet och låsas. I MeLib kan du även samla personliga egna digitala resurser som kan märkas upp och delas via verktyget Samlingar.

Läs mer om hur du jobbar i WeLib

Addera innehåll

Anpassade verktyg för varje roll i tjänsten. Varje roll i tjänsten har en uppsättning verktyg som stödjer den pedagogiska processen på olika sätt. Genom våra samarbeten med olika innehållsleverentörer, finns ett antal digitala verktyg tillgängligt för dig som vill bredda innehållet i ditt skolbibliotek.

Skolbibliotekarien kan, förutom att hantera fysiskt och digitalt material, även lägga till e-böcker från exempelvis ElibU, skapa teman i biblioteket och ge konkreta lästips till skolans elever och lärare.

Självklart kan du lägga till de digitala verktyg du redan köpt in till skolan också.

Kontakta oss

Öka måluppfyllelsen

Genom att du i WeLib kan se hur olika resurser används, kan du kvalitetssäkra och utveckla verksamheten.

Läraren kan skapa och följa upp uppgifter. WeLib kan integreras med tjänster för formativ bedömning och är ett verktyg för att arbeta med bl.a. learning analytics.

  • Få en tydlig bild över redan befintliga och inköpta resurser.
  • Få tillgång till unikt material, genom vårt fria basutbud av öppna lärresurser, så som litteratur, film m.m.
  • En tjänst som ständigt uppdateras och skapar struktur i skolans arbete med digitalt innehåll och digitala tjänster.
  • Få statistik kring användning.

Kontakta oss

Koppling mot kursplaner

Som lärare kan du själv kvalitetssäkra skolans resurser och utveckla verksamheten, eftersom allt du använder kan kopplas mot centrala innehåll i kursplaner.

  • Strukturera och synliggör både tryckta och digitala material och e-tjänster.
  • Få ett basutbud av öppna och kvalitetssäkrade lärresurser, så som Litteraturbanken, UR:s öppna utbud m.m.
  • Dela utvalda pedagogiska resurser med elever och lärare.
  • Inbyggda verktyg och metodstöd för t.ex. multimodal läsning, flippat klassrum, källkritik, genre-blogg och mycket mer.
  • Publicera eget material så som e-böcker, specialarbeten och artiklar.
  • Få tillgång till ett digitalt och pedagogiskt skolbibliotek – WeLib.

Intresserad?

Här kan du ladda ner en broschyr om WeLib

Lär dig mer om våra tjänster var du än är – anmäl dig till ett webinar redan idag!

Eller kontakta oss genom att klicka på knappen här nedan. Vi hörs!

Kontakta oss