FAQ2018-06-25T10:52:13+02:00

Vanligt förekommande frågor

Nedan har vi samlat våra vanligt förekommande frågor (FAQ). Skulle några frågor fortfarande vara obesvarade, hör gärna av dig till oss här.

Ja, WeLib har stöd för inloggning mot ett flertal av de vanligt förekommande tjänsterna. Genom att göra dom sökbara i WeLib får du hjälp med att inte bara hitta källorna utan även samsöka i dom direkt.
Ja, i varje fall länkarna till var resurserna finns.
Ja, allt som det går att klistra en streckkodsetikett på kan läggas in i WeLib och lånas ut precis som vanliga böcker. Genom att dela in fysiskt material i resurstyper kan materialet göras tillgängligt för olika användargrupper.

Ja, WeLib kan fungera som er egen mediacentral med strömmande innehåll från t.ex. UR Access, Swedish film och E-böcker från ElibU.

Ja, vi följer Specialpedagogiska myndighetens rekommendationer gällande tillgänglighet när vi utvecklar och uppdaterar tjänsten.
Ja, Axiells personal har genomgått utbildning, har kunskap och följer de direktiv som finns beskrivna inom GDPR. I WeLib finns funktioner som hjälper er som skola att också göra rätt.
Nej, WeLib är helt webbaserat och kan användas direkt på skolans datorer eller t.ex. din egen surfplatta.

I kombination med en lärplattform, Google Suite eller Office 365 blir Welib samlingsplatsen för både fysiska prylar och digitala lärresurser. Struktur, uppmärkning och sökbarhet blir extra viktigt nu när vi jobbar alltmer digitalt. Genom att använda WeLib som ett nav för det material som ni ser som bra resurser, alldeles oavsett var dessa finns kan urvalet göras genom smarta verktyg för uppmärkning. Detta är en av grundtankarna med ett skolbibliotek.

Ja, i WeLib finns möjlighet att som elev ladda upp filer som lärare eller bibliotekarier kan godkänna för publicering.
Ja, I dom flesta svenska kommuner används Book-IT som bibliotekssystem. Det innebär att vi har skapat en bra integration mellan tjänsterna. Vi har även gjort motsvarande lösningar med koppling till bibliotekssystemet Sierra.
Ja, WeLib är det enda bibliotekssystemet där det är möjlighet att även märka upp resurser utifrån läroplanen för svensk grund- och gymnasieskola.

Ja, utlån och återlämning kan göras av eleverna själva t.ex. när biblioteket är obemannat. Eleverna behöver inte ens hålla ordning på ett lånekort eftersom dessa också kan vara digitala. Påminnelser skickas automatiskt och i elevens personliga sida, Melib syns allt samlat så att eleven kan ha full koll.

Ja, WeLib kan enkelt kopplas till den inloggningslösning som din skola valt. WeLib är det enda bibliotekssystemet som har stöd för inloggning via Skolfederation. Det innebär att du även kan nå tjänsten från skolans lärplattform utan att behöva logga in på nytt.

Kontakta oss för mer information

Vi finns här för att svara på alla dina frågor.

Prenumera även gärna på vårt nyhetsbrev för de senaste uppdateringarna i branschen.

Kontakta oss
Prenumerera