Så arbetar du som bibliotekarie, lärare och elev i WeLib

MeLib – den personliga bokhyllan

I WeLib har alla sin egen personliga bokylla, sitt MeLib.

I MeLib hittar du som användare alla pågående aktiviteter och de resurser som du själv nyttjar eller valt att spara. E-böcker och ljudböcker kan läsas strömmande till datorn, mobilen eller plattan, där eleven även kan betygsätta, recensera och dela sina favoritböcker.

MeLib erbjuder en anpassningsbar profilsida där du kan lägga till t.ex. din egen profilbild, fylla i dina intressen och kontaktinformation. Vissa delar av profilen kan hämtas in via det skoladministrativa systemet och låsas. I MeLib kan du även samla personliga egna digitala resurser som kan märkas upp och delas via verktyget Samlingar.

Anpassat innehåll

I WeLib finns tre olika roller: lärare, bibliotekarie och elev. Varje roll i tjänsten har en uppsättning verktyg som stödjer den pedagogiska processen på olika sätt och samtliga roller kan skapa samlingar med de resurser som sökts fram i WeLib.

Lärare

Rollen Lärare kan komplettera och göra samlingarna synliga och sökbara för alla roller. Om resurser saknas i WeLib så kan Läraren hämta in lärresurer från webben till en samling. Samlingarna kan därefter delas med kollegor eller elever.

Lärare kan ladda upp egna dokument och enkelt beskriva dessa utifrån den gemensamma metadatamodellen. Därefter kan dokumenten publiceras i önskat format.

Det flippade klassrummet (eng. the flipped classroom) är en form av ”blended learning” med stark tonvikt på att använda sig av digitala verktyg. Modellen innebär att läraren vänder på de traditionella begreppen genom att ge webbaserade genomgångar som hemläxa istället för den traditionella föreläsningen i klassrummet, I WeLib kan läraren skapa introduktioner och koppla dessa till en samling. Det innebär att resurserna och lärarens handledning blir tillgängliga översiktligt på samma ställe.

Bibliotekarie

I rollen som bibliotekarie kan du visa dynamiskt innehåll på startsidan. Där lägger bibliotekarien in bilder, texter, dynamiska listor, RSS-flöden eller funktioner som ”Fråga bibliotekarien”. Med hjälp av widgets eller tjänstens öppna API:er kan dynamiska listor även visas i andra webbtjänster som t.ex. lärplattformar eller sociala medier.

Bibliotekarien kan administrera all cirkulation direkt via webben eller via andra bibliotekssystem, beroende på hur tjänsten konfigureras.

WeLIb har även stöd för att låta bibliotekarier dela ut rättigheter till grupper att kunna låna/reservera media direkt via webben. Om det finns behov av att eleverna själva ska kunna återlämna fysisk media så finns en kioskfunktion som bibliotekarien kan aktivera.

Om skolan vill katalogisera direkt i WeLib så kan detta göras via bibliotekarierollen. Fysisk- eller digital media som katalogiseras kan även märkas upp utifrån läroplanen.

WeLib har en chatfunktion där biblioteket kan kommunicera med användarna. Tanken är att en bibliotekarie ska kunna vara tillgänglig vid behov när elever eller annan personal inte är på plats i biblioteket.

I WeLib finns möjlighet att lägga till/ beställa nya resurser. Det kan vara resurser som köps in via de förlag som ansluts eller öppna digitala resurser. Skolbibliotekarien kan, förutom att hantera fysiskt och digitalt material, även lägga till e-böcker från exempelvis ElibU, skapa teman i biblioteket och ge konkreta lästips till skolans elever och lärare.

Självklart kan du även lägga till och integrera de digitala verktyg du redan köpt in till skolan.

Det finns ett stort antal källor som kan indexeras tillsammans med övriga resurser och nyttjas via samsökning. WeLib har stöd för film-ljud och e-resurser i strömmande format.

Elev

Elever kan skapa egna e-böcker som sedan kan läsas av andra. Rollerna bibliotekarie och lärare godkänner publicering innan dessa blir sökbara i WeLib.

Eleven kan ges möjlighet att recensera resurser i WeLib. Funktionen skapar en tråd av recensioner som användarna kan välja att bevaka genom att prenumerera på nya recensioner. Verktyget har en redaktionell funktion där lärare eller bibliotekarie ges möjlighet att redigera och radera recensionen.

WeLib har stöd för att låta eleverna själva hantera utlån och återlämning av fysiska böcker. Utlån och reservation kan göras direkt via elevernas konton. Återlämning i biblioteket sker via dator som är aktiverad med återlämningsfunktionen. Se WeLib lånekiosk (länk)

Föräldrar kan ta del av öppna resurser och samtidigt se vilka resurser som finns på skolan. Det finns även möjlighet att dela sökresultaten via sociala medier. I elevens profil kan även uppgifter för vårdnadshavares mobil och e-post anges. Detta för att underlätta t.ex. påminnelser vid förseningar via SMS eller e-post.

Vill du veta mer?

Lär dig mer om våra tjänster var du än är – anmäl dig till ett webbinar redan idag!

Nyfiken? Kontakta oss så berättar vi mer! Se filmen om hur WeLib fungerar. >>

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.