WeLib – skolbiblioteket för det moderna lärandet

Vi på Axiell tycker att alla i skolan har rätt till ett modernt, komplett skolbibliotekssystem med pedagogisk funktionalitet. Därför har vi utvecklat ett modernt system som tillåter digital samverkan mellan lärare, bibliotekarie och elever. Det bästa av allt? Eleverna har med sig skolbiblioteket var de än befinner sig.

WeLib är en medieneutral samlingsplats för alla skolbibliotekets resurser och allt pedagogiskt material som finns lokalt på skolan. Kortfattat kan man säga att WeLib är ett socialt, tillgängligt skolbibliotek med fokus på lärande. Tjänsten hanterar digitala och analoga resurser och gör dessa sökbara för elever, lärare och bibliotekarier.

Du har alltid tillgång till dina resurser och kan jobba integrerat med de verktyg som redan används, så som t.ex. Google Apps eller Office 365. Skolor som vill använda Skolfederation för inloggning kan göra det.

Läs mer om hur du jobbar i WeLib
Se filmen om hur WeLib fungerar

Sök, hitta och upptäck

I WeLib görs både digitala och fysiska lärresurser från olika källor sökbara. Dina sökningar filtreras utifrån en pedagogisk utgångspunkt med årskurs, skolämne, nyckelord, ämnesområde, resurstyp och liknande klassificering som bas. Lärresurserna klassificeras utifrån ett pedagogiskt perspektiv och språk.

Som lärare och bibliotekarie kan du koppla alla resurser till ämnesspecifika mål i kursplanerna, vilket ger både dig som lärare och bibliotekarie möjlighet att ge eleverna en tydlig struktur och djupare förståelse för de uppgifter du ger.

Öka måluppfyllelsen

Statistiken gör att skolan kan få en överblick i systemet över hur olika resurser används. På så sätt kvalitetssäkras och utvecklas din verksamhet i klassen och skolan.

Som lärare kan du skapa uppgifter både individuellt till varje elev eller till en klass. Du kan också på ett enkelt sätt följa upp uppgifterna och interagera med eleven direkt i systemet. WeLib kan integreras med tjänster för formativ bedömning och är ett verktyg för att arbeta med bl a learning analytics.

  • Få en tydlig bild över redan befintliga och inköpta resurser.
  • Få tillgång till unikt material, genom vårt fria basutbud av öppna lärresurser, så som litteratur, film m.m.
  • En tjänst som ständigt uppdateras och skapar struktur i skolans arbete med digitalt innehåll och digitala tjänster.
  • Få statistik kring användning.

Koppling mot kursplaner

Som lärare kan du själv kvalitetssäkra skolans resurser och utveckla verksamheten, eftersom allt som du använder kan kopplas mot centrala innehåll i kursplaner.

  • Strukturera och synliggöra både tryckta och digitala material och e-tjänster.
  • Få ett basutbud av öppna och kvalitetssäkrade lärresurser, så som Litteraturbanken, UR:s öppna utbud m.m.
  • Dela utvalda pedagogiska resurser med elever och lärare.
  • Både lärare, elever och bibliotekarier kan publicera eget material så som e-böcker, specialarbeten och artiklar och dela dem med valda grupper direkt i systemet.
  • Få tillgång till ett digitalt och pedagogiskt skolbibliotek – WeLib.

Intresserad?

Här kan du ladda ner en broschyr om WeLiB

Kanske har din kommun bibliotekssystemet BOOK-IT? Du kan ha BOOK-IT i botten och använda WeLib som gränssnitt på din skola. Kontakta oss så får du veta mer. Läs mer här >>WeLib för skolor med BOOK-IT

Lär dig mer om våra tjänster var du än är – anmäl dig till ett webinar redan idag! Du kan också kontakta oss genom att fylla i formuläret här nedan. Vi hörs!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.